Kociołek afrykański 8L
Kociołek afrykański to klasyczne naczynie do gotowania na świeżym powietrzu.
Wykonany z grubego żeliwa, doskonale utrzymuje i równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu potrawy gotują się powoli, nabierając intensywnego smaku i aromatu.
Kod produktu: PC-3
Cechy produktu
Kociołki żeliwne
Opis
Możliwość użycia jako:
- Kociołek wiszący
- Kociołek stojący
ZALETY:
Wszechstronność - możliwość używania jako kociołek stojący lub wiszący.
Wytrzymałość i trwałość- żeliwo gwarantuje wieloletnie użytkowanie i równomierne rozprowadzanie ciepła.
Łatwość konserwacji- żeliwne naczynia są łatwe do czyszczenia i konserwacji, wystarczy odpowiednio je sezonować.
Stabilność - dzięki żeliwnym nóżkom, kociołek jest stabilny nawet na nierównym terenie.
KOCIOŁEK PRZY MAKSYMALNYM WYPEŁNIENIU MA POJEMNOŚĆ AŻ 8 LITRÓW.
Szacunkowa liczba porcji dania z prezentowanego kociołka: 8-10
W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI:
-
-
Kociołek
-
Pokrywa
-
Instrukcja
-
ZASADY UŻYTKOWANIA:
-
Kociołek jest już ‘’wypalony’’, czyli gotowy do użycia.
-
Bezpośrednio przed pierwszym użyciem umyć naczynie wodą, następnie osuszyć ścierką i natrzeć tłuszczem jadalnym.
-
Ponieważ żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i długo zachowuje ciepło, nie należy stawiać gorących naczyń bezpośrednio na blacie lub stole.
-
Zaleca się używać drewnianych łyżek oraz rękawic kuchennych podczas kontaktu z naczyniem.
-
Nie używać detergentów do mycia kociołka, ponieważ mogą one przeniknąć w głąb żeliwa i przedostawać się do potraw.
-
Nie należy wlewać zimnej wody do rozgrzanego kociołka, gdyż może to spowodować pęknięcie żeliwa oraz rdzewienie.
-
Po każdym użyciu kociołek umyć przy użyciu wody oraz natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym ((do tego celu polecamy specjalistyczny olej, dedykowany do sezonowania żeliwa).