Patelnie żeliwne wymagają odpowiedniej pielęgnacji, w tym regularnego natłuszczania i prawidłowego czyszczenia, aby zachować swoje właściwości i trwałość.
CZYSZCZENIE I PIELĘGNACJA PATELNI:
-
Po ugotowaniu wyczyść naczynie sztywną nylonową szczotką lub specjalnym czyścikiem do naczyń żeliwnych i gorącą wodą.
-
Nie zaleca się używania mydła i nigdy nie należy używać ostrych detergentów.
-
Natychmiast osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj bardzo cienką warstwą oleju roślinnego, gdy naczynie jest jeszcze ciepłe (do tego celu polecamy specjalistyczny olej, dedykowany do sezonowania żeliwa).
-
Nie dopuść do wyschnięcia warstwy ochronnej oleju roślinnego- może to spowodować rdzewienie patelni.
SEZONOWANIE / ZABEZPIECZENIE PATELNI:
Czynność należy wykonać przed pierwszym użyciem patelni oraz powtarzać co kilka miesięcy jeżeli nie jest regularnie używana.
1. Umyj naczynie gorącą wodą z mydłem i sztywną szczotką. (Używaj mydła TYLKO wtedy, gdy przygotowujesz się do ponownego zabezpieczania naczyń kuchennych). Opłucz i całkowicie wysusz.
2. Nałóż cienką, równą warstwę roztopionego tłuszczu roślinnego lub wybranego oleju kuchennego (do tego celu polecamy specjalistyczny olej dostępy w naszym sklepie) na naczynie (wewnątrz i na zewnątrz).
3. Umieść folię aluminiową na dolnej półce piekarnika, a następnie ustaw temperaturę piekarnika na 180-200 °C.
4. Umieść naczynie do góry nogami na górnej półce piekarnika i piecz je przez co najmniej godzinę.
5. Po upływie godziny wyłącz piekarnik i pozostaw naczynia do ostygnięcia.
6. Przechowuj naczynie kuchenne bez przykrycia, w suchym miejscu.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
ZASADY UŻYTKOWANIA KOCIOŁKA:
-
Kociołek jest już ‘’wypalony’’, czyli gotowy do użycia.
-
Bezpośrednio przed pierwszym użyciem umyć naczynie wodą, następnie osuszyć ścierką i natrzeć tłuszczem jadalnym.
-
Ponieważ żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i długo zachowuje ciepło, nie należy stawiać gorących naczyń bezpośrednio na blacie lub stole.
-
Zaleca się używać drewnianych łyżek oraz rękawic kuchennych podczas kontaktu z naczyniem.
-
Nie używać detergentów do mycia kociołka, ponieważ mogą one przeniknąć w głąb żeliwa i przedostawać się do potraw.
-
Nie należy wlewać zimnej wody do rozgrzanego kociołka, gdyż może to spowodować pęknięcie żeliwa oraz rdzewienie.
-
Po każdym użyciu kociołek umyć przy użyciu wody oraz natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym (do tego celu polecamy specjalistyczny olej, dedykowany do sezonowania żeliwa).
Główną przyczyną rdzewienia naczyń żeliwnych jest ich nieodpowiednia pielęgnacja.
Kociołki żeliwne należy każdorazowo po użyciu od razu myć i osuszać, a następnie zabezpieczyć olejem.
Naczynia żeliwne nie lubią wilgoci, więc im szybciej umyjemy je i osuszymy tym lepiej. Z tego też powodu garnka żeliwnego pod żadnym pozorem nie należy wkładać do zmywarki lub pozostawiać na dłużej z wodą “do odmoczenia”. Garnek żeliwny należy trzymać w suchym i przewiewnym miejscu.