Żeliwny ruszt do pieczenia kurczaka
Żeliwny stojak do pieczenia całego kurczaka to wyjątkowe akcesorium kuchenne, które pomaga uzyskać równomiernie upieczone, soczyste mięso o chrupiącej skórce.
Kod produktu: PC28T
Cechy produktu
Brytfanny żeliwne
Opis
Stojak jest wykonany z żeliwa, które zapewnia doskonałą retencję ciepła i równomierne rozprowadzanie temperatury.
Jest to bardzo pomocne podczas pieczenia kurczaka, ponieważ pozwala na równomierne pieczenie z każdej strony, zapewniając idealny efekt.
ZALETY:
Równomierne pieczenie – zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła wokół kurczaka.
Soczyste mięso – pieczenie w pozycji pionowej utrzymuje wilgoć w mięsie.
Chrupiąca skórka – nadmiar tłuszczu odpływa, co pozwala uzyskać chrupiącą skórkę.
Odporność na wysokie temperatury – wytrzymuje wysokie temperatury w piekarniku i na grillu.
Trwałość – wykonany z wytrzymałego żeliwa, służy przez wiele lat.
Wszechstronność – może być używany do różnych mięs, nie tylko kurczaka.
KONSERWACJA ŻELIWA:
Czyszczenie: Po każdym użyciu umyj naczynie ciepłą wodą i szczotką, bez użycia mydła lub detergentów, które mogą uszkodzić powierzchnię żeliwa.
Suszenie: Dokładnie osusz po umyciu, aby zapobiec rdzewieniu.
Olejowanie: Po osuszeniu, nasmaruj cienką warstwą oleju roślinnego, aby zabezpieczyć powierzchnię i utrzymać ją w doskonałym stanie (do tego celu polecamy dedykowany, specjalistyczny olej do sezonowania żeliwa).
Przechowywanie: Przechowuj w suchym miejscu. Aby zapobiec korozji, można umieścić wewnątrz kawałek papierowego ręcznika, który wchłonie wilgoć.
SEZONOWANIE / ZABEZPIECZENIE NACZYŃ ŻELIWNYCH:
Czynność należy wykonać przed pierwszym użyciem naczynia oraz powtarzać co kilka miesięcy jeżeli nie jest regularnie używana.
1. Umyj naczynie gorącą wodą i sztywną szczotką. (Używaj detergentu TYLKO wtedy, gdy przygotowujesz się do ponownego zabezpieczania naczyń kuchennych). Opłucz i całkowicie wysusz.
2. Nałóż cienką, równą warstwę roztopionego tłuszczu roślinnego lub wybranego oleju kuchennego (do tego celu polecamy specjalistyczny olej dostępy na naszej innej aukcji) na naczynie (wewnątrz i na zewnątrz).
3. Umieść folię aluminiową na dolnej półce piekarnika, a następnie ustaw temperaturę piekarnika na 180-200 °C.
4. Umieść naczynie do góry nogami na górnej półce piekarnika i piecz je przez co najmniej godzinę.
5. Po upływie godziny wyłącz piekarnik i pozostaw naczynia do ostygnięcia.
6. Przechowuj naczynie kuchenne bez przykrycia, w suchym miejscu.