darmowa dostawa JUŻ OD 150 ZŁ

darmowa dostawa JUŻ OD 150 ZŁ

darmowa dostawa JUŻ OD 150 ZŁ

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Producent: HAGE (przejdź do produktów)

Patelnia żeliwna z uchem 31cm

Wykonana z jednego odlewu żeliwa.

Przejdź do pełnego opisu
Cena 55,99 zł
szt.
Dostępność:
duża ilość
Czas wysyłki: 24 godziny

Kod produktu: PC74L

Cechy produktu

PATELNIE ŻELIWNE

Źródła ciepła Grill, Kuchenka (elektryczna, gazowa, indukcyjna, ceramiczna, halogenowa), Piekarnik, Ognisko
Długość z rączką 46 cm
Głębokość 5,5 cm
Wysokość całkowita 6 cm
Powłoka żeliwo nieemaliowane
Średnica 31 cm

Opis

ZALETY:

Trwałość: Patelnie żeliwne są niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia. Mogą służyć przez wiele lat.

Równomierne rozprowadzenie ciepła: Dzięki patelni żeliwnej unikniesz przypaleń, a produkt będzie przygotowany równomiernie.

Zatrzymywanie ciepła: Utrzymują ciepło przez długi czas, dzięki temu potrawy mają dłużej odpowiednią temperaturę.

Wielofunkcyjność: Mogą być używane do różnych rodzajów gotowania, takich jak smażenie, duszenie, pieczenie czy grillowanie. Nadają się do używania zarówno na kuchence, jak i w piekarniku.

Brak substancji chemicznych: Wolne od szkodliwych substancji chemicznych, takich jak teflon, które mogą uwalniać się podczas gotowania.

Estetyka: Nabierają charakterystycznego, rustykalnego wyglądu w wyniku używania, który doda uroku każdej kuchni.

 

Patelnie żeliwne wymagają odpowiedniej pielęgnacji, w tym regularnego natłuszczania i prawidłowego czyszczenia, aby zachować swoje właściwości i trwałość.

 

CZYSZCZENIE I PIELĘGNACJA:

  • Nie myj jej w zmywarce, bo patelnia się obrazi!

  • Po ugotowaniu wyczyść naczynie sztywną nylonową szczotką lub specjalnym czyścikiem do naczyń żeliwnych i gorącą wodą.

  • Nie zaleca się używania mydła i nigdy nie należy używać ostrych detergentów.

  • Natychmiast osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj bardzo cienką warstwą oleju roślinnego, gdy naczynie jest jeszcze ciepłe (do tego celu polecamy specjalistyczny olej, dedykowany do sezonowania żeliwa).

  • Nie dopuść do wyschnięcia warstwy ochronnej oleju roślinnego- może to spowodować rdzewienie patelni.

 

SEZONOWANIE / ZABEZPIECZENIE PATELNI:

Czynność należy wykonać przed pierwszym użyciem patelni oraz powtarzać co kilka miesięcy jeżeli nie jest regularnie używana.

1. Umyj naczynie gorącą wodą z mydłem i sztywną szczotką. (Używaj mydła TYLKO wtedy, gdy przygotowujesz się do ponownego zabezpieczania naczyń kuchennych). Opłucz i całkowicie wysusz.

2. Nałóż cienką, równą warstwę roztopionego tłuszczu roślinnego (lub wybranego oleju kuchennego) na naczynie (wewnątrz i na zewnątrz).

3. Umieść folię aluminiową na dolnej półce piekarnika, a następnie ustaw temperaturę piekarnika na 180-200 °C.

4. Umieść naczynie do góry nogami na górnej półce piekarnika i piecz je przez co najmniej godzinę.

5. Po upływie godziny wyłącz piekarnik i pozostaw naczynia do ostygnięcia.

6. Przechowuj naczynie kuchenne bez przykrycia, w suchym miejscu.

3. Umieść folię aluminiową na dolnej półce piekarnika, a następnie ustaw temperaturę piekarnika na 180-200 °C.

4. Umieść naczynie do góry nogami na górnej półce piekarnika i piecz je przez co najmniej godzinę.

5. Po upływie godziny wyłącz piekarnik i pozostaw naczynia do ostygnięcia.

6. Przechowuj naczynie kuchenne bez przykrycia, w suchym miejscu.