Kociołek żeliwny 10L
Kociołek żeliwny to niezastąpione naczynie dla miłośników gotowania na świeżym powietrzu. Wykonany z wysokiej jakości żeliwa, doskonale przewodzi i równomiernie rozprowadza ciepło, co sprawia, że potrawy gotują się powoli i nabierają wyjątkowego smaku.
Jego grube ścianki i solidna konstrukcja zapewniają długą żywotność oraz odporność na wysokie temperatury. Kociołek jest idealny do przygotowywania jednogarnkowych dań, takich jak gulasz, bigos, leczo czy duszone mięsa i warzywa.
Regularna impregnacja olejem sprawia, że kociołek żeliwny jest odporny na korozję i łatwy w konserwacji. To niezawodne naczynie, które posłuży przez długie lata, zapewniając wyjątkowe doznania kulinarne na świeżym powietrzu.
Kod produktu: PCBP10
Cechy produktu
Kociołki żeliwne
Opis
ZALETY:
- Wysoka jakość żeliwa
- Odporność na działanie wysokich temperatur
- Równomierne nagrzewanie dna
- 3 stabilne nóżki oraz pokrywa z uchwytem w zestawie
- Duża pojemność
- Gwarancja niezwykłego smaku i aromatu potraw
- Grube dno
Kociołek przy maksymalnym wypełnieniu ma pojemność aż 10 Litrów. Szacunkowa liczba porcji dania z prezentowanego kociołka: 10-14
W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI:
-
Kociołek
-
Pokrywa z odpowietrznikiem i uchwytem + 2 śruby mocujące
-
3 odkręcane nóżki + 3 śruby mocujące
-
Instrukcja
ZASADY UŻYTKOWANIA:
-
Kociołek jest już ‘’wypalony’’, czyli gotowy do użycia.
-
Bezpośrednio przed pierwszym użyciem umyć naczynie wodą, następnie osuszyć ścierką i natrzeć tłuszczem jadalnym.
-
Ponieważ żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i długo zachowuje ciepło, nie należy stawiać gorących naczyń bezpośrednio na blacie lub stole.
-
Zaleca się używać drewnianych łyżek oraz rękawic kuchennych podczas kontaktu z naczyniem.
-
Nie używać detergentów do mycia kociołka, ponieważ mogą one przeniknąć w głąb żeliwa i przedostawać się do potraw.
-
Nie należy wlewać zimnej wody do rozgrzanego kociołka, gdyż może to spowodować pęknięcie żeliwa oraz rdzewienie.
-
Po każdym użyciu kociołek umyć przy użyciu wody oraz natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym ((do tego celu polecamy specjalistyczny olej, dedykowany do sezonowania żeliwa).
Główną przyczyną rdzewienia naczyń żeliwnych jest ich nieodpowiednia pielęgnacja.
Kociołki żeliwne należy każdorazowo po użyciu od razu myć i osuszać, a następnie zabezpieczyć olejem.
Naczynia żeliwne nie lubią wilgoci, więc im szybciej umyjemy je i osuszymy tym lepiej. Z tego też powodu garnka żeliwnego pod żadnym pozorem nie należy wkładać do zmywarki lub pozostawiać na dłużej z wodą “do odmoczenia”. Garnek żeliwny należy trzymać w suchym i przewiewnym miejscu.