darmowa dostawa JUŻ OD 150 ZŁ

darmowa dostawa JUŻ OD 150 ZŁ

darmowa dostawa JUŻ OD 150 ZŁ

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Producent: HAGE (przejdź do produktów)

Kociołek żeliwny wiszący 2 W 1 6L

Masz dość nudnego gotowania w kuchni? Czas na odrobinę średniowiecznego klimatu i prawdziwą ucztę w plenerze! Wiszący kociołek żeliwny to nic innego jak kulinarne czary-mary, które zamienią zwykłe składniki w epicki gulasz, bigos czy pieczonki rodem z obozowiska wikingów!

Przejdź do pełnego opisu
Cena 119,99 zł
szt.
Dostępność:
duża ilość
Czas wysyłki: 24 godziny

Kod produktu: PC508S

Cechy produktu

Kociołki żeliwne

Wysokość garnka 13,8 cm
Waga 7 kg
Szerokość całkowita 36 cm
Pojemność max 6 l
Powłoka powłoka nieemaliowana
Rodzaj Wiszący

Opis

Możliwość użycia jako:

  • Kociołek wiszący
  • Kociołek stojący- na ruszcie lub żarze

 

ZALETY:

  • Wysoka jakość żeliwa
  • Odporność na działanie wysokich temperatur
  • Równomierne nagrzewanie dna
  • Duża pojemność
  • Gwarancja niezwykłego smaku i aromatu potraw
  • Grube dno

 

KOCIOŁEK PRZY MAKSYMALNYM WYPEŁNIENIU MA POJEMNOŚĆ AŻ 8 LITRÓW. Szacunkowa liczba porcji dania z prezentowanego kociołka: 8-9

 

W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI:

Garnek żeliwny (8 L)- główny element kociołka, doskonały do przygotowywania zup, gulaszy i innych potraw jednogarnkowych.

Pokrywka - wyposażona w wygodny uchwyt do jej podnoszenia

Uchwyt - umożliwia wygodne zawieszenie kociołka nad ogniem.

Instrukcja- zawierająca szczegółowe informacje na temat montażu, użytkowania oraz konserwacji kociołka.

 

ZASADY UŻYTKOWANIA:

Kociołek jest już ‘’wypalony’’, czyli gotowy do użycia.

Bezpośrednio przed pierwszym użyciem umyć naczynie wodą, następnie osuszyć ścierką i natrzeć tłuszczem jadalnym.

Ponieważ żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i długo zachowuje ciepło, nie należy stawiać gorących naczyń bezpośrednio na blacie lub stole.

Zaleca się używać drewnianych łyżek oraz rękawic kuchennych podczas kontaktu z naczyniem.

Nie używać detergentów do mycia kociołka, ponieważ mogą one przeniknąć w głąb żeliwa i przedostawać się do potraw.

Nie należy wlewać zimnej wody do rozgrzanego kociołka, gdyż może to spowodować pęknięcie żeliwa oraz rdzewienie.

Po każdym użyciu kociołek umyć przy użyciu wody oraz natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym (do tego celu polecamy dedykowany, specjalistyczny olej do sezonowania żeliwa).

 

Główną przyczyną rdzewienia naczyń żeliwnych jest ich nieodpowiednia pielęgnacja.

Kociołki żeliwne należy każdorazowo po użyciu od razu myć i osuszać, a następnie zabezpieczyć olejem.

Naczynia żeliwne nie lubią wilgoci, więc im szybciej umyjemy je i osuszymy tym lepiej. Z tego też powodu garnka żeliwnego pod żadnym pozorem nie należy wkładać do zmywarki lub pozostawiać na dłużej z wodą “do odmoczenia”.

Garnek żeliwny należy trzymać w suchym i przewiewnym miejscu.